Bariatrische chirurgie in België

Een op de twee Belgen ouder dan 15 jaar heeft overgewicht en bijna 1 op de 5 (18,6%) kampt met ‘obesitas’*. Cijfers die volgens de OESO tegen 2030 wel eens verdubbeld zouden kunnen zijn. Meer en meer Belgen doen dan ook een beroep op chirurgie. Tussen 2010 en 2016 steeg het aantal chirurgische ingrepen met 82%. Vooral vrouwen laten zich opereren: 7 op de 10 obesitasoperaties gebeurt bij vrouwen. Vrouwen laten zich ook vroeger opereren (40 jaar) dan mannen (44 jaar).
Een operatie kost veel geld. Een patiënt die kiest voor een eenpersoonskamer betaalt gemiddeld 4.066 euro uit eigen zak, kamer- en ereloonsupplementen inbegrepen. Een verblijf in een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer is bijna vier keer goedkoper (gemiddeld 1.181 euro).
De Onafhankelijke Ziekenfondsen vinden het belangrijk om te investeren in een gezondheidsbeleid met de klemtoon op preventie, zodat mensen hun toevlucht niet moeten zoeken tot een operatie. Informatie over de risico’s, complicaties, levenslange gevolgen en kosten na de operatie moeten ook transparant en toegankelijk zijn voor iedereen. Daarbij is er nood aan extra inspanningen rond sensibilisering bij personen uit specifieke doelgroepen. Als obesitaschirurgie toch aangewezen is, moet de ingreep voor alle Belgen financieel toegankelijk zijn.
Meer info? Ontdek alle cijfers in de integrale studie