Solidair sociaal zekerheidssysteem
Voor 10% van de Belgen lopen de gezondheidsuitgaven ten laste van de verplichte ziekteverzekering op tot 16.071 euro per jaar. Voor 1% onder hen gaat het zelfs om 62.582 euro per jaar. Deze concentratie toont aan dat het solidariteitsprincipe van onze gezondheidszorg noodzakelijk is. Wie zijn deze ‘grote gebruikers’ en wat betekent het voor hun eigen uitgaven? Dat onderzochten de Onafhankelijke Ziekenfondsen in een nieuwe studie.
We dragen allemaal bij aan de sociale zekerheid via onder andere de werknemers- en werkgeversbijdragen. Via de verplichte ziekteverzekering wordt zo het grootste deel van de gezondheidszorg in België gefinancierd. Hierdoor betaal je als patiënt zelf slechts een klein deel van de totale kost voor een raadpleging, ingreep, geneesmiddel of hospitalisatie.
10% van de Belgen heeft gezondheidsuitgaven ten laste van de verplichte verzekering, die oplopen tot 16.071 euro per jaar, wat overeenkomt met 72% van de totale uitgaven binnen de verplichte ziekteverzekering. Voor 1% van onze landgenoten gaat het zelfs om 62.582 euro per jaar of 28 % van de totale uitgaven binnen de verplichte ziekteverzekering. We kunnen deze mensen omschrijven als grote gebruikers van de gezondheidszorg.
De overige 90 % van de bevolking heeft gemiddeld 693 euro aan gezondheidsuitgaven per jaar. “Deze studie illustreert het belang van ons solidair sociale zekerheidssysteem”, benadrukt Xavier Brenez, Directeur-generaal van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. “Het is essentieel dat iedereen deelneemt aan onze sociale zekerheid. Alleen zo kunnen we de uitdagingen zoals vergrijzing en COVID-19 aan, zonder te raken aan de toegankelijk en kwaliteit van onze zorg.”
Jaarlijks publiceert het Intermutalistisch Agenteschap (IMA) ook een visuele weergave van de concentratie aan gezondheidsuitgaven van de Belgische bevolking, die sterk gelijkloopt met onze resultaten.