Context
Een doeltreffend en optimaal geneesmiddelengebruik is voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen één van de prioriteiten voor de toekomst van de gezondheidzorg (Onafhankelijke Ziekenfondsen, 2019). Het geneesmiddelengebruik bij oudere personen verdient bijzondere aandacht. Meer dan 6 op de 10 ouderen tussen 60 en 79 jaar lijden aan ten minste één chronische ziekte. Voor 80-plussers loopt dit op tot bijna 8 op de 10.
Multimorbiditeit komt voor bij meer dan 40 % van de Belgische bevolking van 75 jaar en ouder. Deze multimorbiditeit gaat vaak gepaard met het simultane gebruik van verschillende geneesmiddelen, ofwel polymedicatie (ook polyfarmacie genoemd).
Polymedicatie wordt gedefinieerd als het chronisch gebruik van vijf of meer verschillende geneesmiddelen in eenzelfde kalenderjaar, of tien of meer verschillende geneesmiddelen in eenzelfde kalenderjaar.
België heeft een prevalentie van polymedicatie van 34% bij 65-plussers. Cijfers uit de Gezondheidsenquête tonen bovendien aan dat de prevalentie van polymedicatie toenam van 27,4% tot 34,2% tussen 2013 en 2018.
Er werden enkele duidelijke risicofactoren van polymedicatie geïdentificeerd. Tevens is de prevalentie van polymedicatie hoger in minder bevoordeelde sociale groepen (gemeten op basis van opleidingsniveau, inkomensniveau of erkenning voor de verhoogde tegemoetkoming van medische uitgaven) in vergelijking met meer bevoordeelde sociale groepen: 48% in de laagste sociale groep ten opzichte van 35% in de hoogste sociale groep.