- Home
- Documentatie
- Teratogene of foetotoxische geneesmiddelen die in België gebruikt worden tijdens de zwangerschap
8 op de 10 zwangere vrouwen nemen minstens één terugbetaald geneesmiddel. In 7% van de gevallen gaat het om medicijnen, waarvan bewezen is dat ze schadelijk kunnen zijn voor de ontwikkeling en gezondheid van baby’s. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen naar het gebruik van potentieel gevaarlijke geneesmiddelen bij zwangere vrouwen.
Datum
Geneesmiddelen bij 83% van de zwangerschappen
Uit onze studie blijkt dat in 83% van de zwangerschappen vrouwen minstens 1 voorgeschreven en terugbetaald geneesmiddel hebben genomen. Dat is niet zonder risico, want over geen enkel geneesmiddel weten we zeker dat het ongevaarlijk is voor moeder en kind. Bij bepaalde ziektes is het dan weer belangrijk om een voorgeschreven behandeling niet aan te passen of stop te zetten zonder overleg met de arts. Over sommige geneesmiddelen is de wetenschap zeker dat ze risico’s inhouden voor de ontwikkeling en gezondheid van baby’s. Uit onze studie blijkt dat in 7% van de zwangerschappen vrouwen medicatie hebben genomen die potentieel schadelijk zou kunnen zijn voor de foetus, of die afwijkingen zou kunnen veroorzaken. Bij 4,7% van de zwangerschappen gaat het bv. om niet-steroïdale ontstekingsremmers als diclofenac of ibuprofen in het 3e trimester, medicatie die in dat stadium van de zwangerschap absoluut uit den boze is.
Leeftijd speelt een rol
Het aantal zwangere vrouwen dat potentieel schadelijke geneesmiddelen neemt, hangt af van verschillende factoren. Zo speelt de leeftijd een rol: bij 25- tot 30-jarige vrouwen gaat het om 6,7% van de zwangerschappen, maar bij vrouwen boven de 40 jaar gaat het al om 10,9%. Dat kan te maken hebben met het feit dat het aantal chronische ziektes stijgt met de leeftijd. Hetzelfde geldt voor vrouwen die de verhoogde tegemoetkoming genieten. Bij hen is er sprake van potentieel gevaarlijke medicatie tijdens 8,8% van de zwangerschappen, tegenover 6,6% bij vrouwen zonder verhoogde tegemoetkoming.
Meer info? Ontdek alle cijfers in de integrale studie