Jongeren

Jongeren gamen gemiddeld 11u per week

Jongeren besteden wekelijks gemiddeld een dikke 11u aan spelletjes: op de smartphone, tablet, console of pc. Dat betekent niet dat ze gameverslaafd zijn, maar het is wel belangrijk om alert te blijven en voldoende met jongeren in gesprek te gaan. Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 jongeren van 12 tot 23 jaar.

Afbeelding

Welke gevolgen voor de gezondheid?

Voor 1 op de 2 jongeren is gamen vooral een manier ‘om de tijd te verdrijven’. Toch zijn ze zich ook bewust van de nadelen. En maar goed ook, want iets meer dan 6 op de 10 jongeren geven aan dat ze al minstens één soort fysieke pijn hebben ervaren door te gamen: aan de ogen (28%), aan de hals/nek (23%), aan het hoofd (22%), aan de duim (16%) of aan de arm (12%). Daarnaast bevond meer dan de helft van de jongeren zich ooit al in een emotioneel negatieve toestand door te gamen. 

Alert blijven en goede afspraken maken

Voor alle duidelijkheid: slechts een zeer kleine groep jongeren ontwikkelt ook daadwerkelijk een gameverslaving. Toch is het belangrijk om aandachtig te zijn voor de symptomen van overmatig gamen. De Onafhankelijke Ziekenfondsen pleiten voor een goede preventiestrategie, met de nodige informatie en sensibilisering. Mediawijs, het Vlaams Kenniscentrum voor Mediawijsheid, beklemtoont dat het heel belangrijk is voor ouders en opvoeders om goede afspraken te maken met kinderen en jongeren rond gaming.

Meer info!

Ontdek alle cijfers in het persbericht over deze enquête!