Datum

Hoe kijken jongeren naar hun gezondheid? - symposium 2022

De COVID-19-crisis heeft de gezondheid van jongeren in de schijnwerpers gezet en vooral door het leed dat het heeft veroorzaakt. De overgang van adolescentie naar volwassenheid maakt hen extra kwetsbaar. Daarom is het interessant om te bekijken hoe jongeren zich vandaag voelen.

Afbeelding
groupe de jeunes
Flex

Verkeren ze in goede gezondheid? Wat betekent gezondheid voor hen? Van welke gezondheidsthema’s liggen jongeren wakker? Met wie spreken ze er wel eens over? Vinden ze gemakkelijk de juiste informatie? Wie zijn de organisaties waar ze terecht kunnen en vooral, wat zijn hun verwachtingen in termen van begeleiding? Dit zijn allemaal vragen die aan bod kwamen tijdens ons symposium ‘Mijn gezondheid, mijn ding’, op 30 november 2022.

Hieronder vind je de verschillende presentaties, de replay van het evenement, de video’s ‘jongeren aan het woord’, de resultaten van onze enquête, de acties van onze ziekenfondsen met betrekking tot dit thema, onze persberichten en de persaandacht en natuurlijk een selectie van foto's van het evenement.

9 kerncijfers uit de enquête ‘Jongeren en Gezondheid’

Enquête afgenomen begin september door middel van een representatieve steekproef bij duizend jongeren van 16 tot 25 jaar in België.

  • 61% van de jongeren, of 3 op de 5 jongeren, verkeert in goede gezondheid. Jongens geven over het algemeen aan een betere gezondheid te hebben dan meisjes.
  • 54% van de jongeren, of 1 op de 2 jongeren, lijkt zich wel eens zorgen te maken over hun gezondheid.
  • 65% van de jongeren, of 2 op de 3 jongeren, zegt gezond te leven.
  • 74% van de jongeren, of 3 op de 4 jongeren, heeft al via de media informatie opgezocht over hun gezondheid.
  • 57% van de jongeren, of bijna 6 op de 10 jongeren, zegt dat ze het gevoel hebben dat ze betrouwbare informatie kunnen onderscheiden van onbetrouwbare informatie. 
  • 45% van de jongeren, of 2 op de 5 jongeren, gaat meestal alleen naar de behandelende arts.
  • 2 op de 3 jongeren kunnen met hun arts over vertrouwelijke informatie praten.
  • 5% van de jongeren zegt nooit naar een huisarts te gaan.
  • 1 op de 3 jongeren zegt niet op de hoogte te zijn van overheidsmaatregelen die op hen zijn gericht (zoals gratis tandzorg voor mensen jonger dan 18 jaar).

Klik hier voor de volledige resultaten van de enquête

Herbekijk de uitzending

Replay Symposium 2022 "Ma santé, un like !", "Mijn gezondheid, mijn ding!"

Ontdek de verschillende video's en presentaties

Tijdens het symposium kon je presentaties van verschillende sprekers bekijken. 

Mevrouw Valérie Glatigny opende het symposium en legde de nadruk op het belang van gezondheid en preventie bij jongeren.

Bekijk de video

Glatigny - Symposium 2022 "Ma santé, un like", "Mijn Gezondheid, Mijn ding"

Xavier Brenez, onze directeur-generaal, presenteerde de cijfers van de enquête ‘Jongeren en Gezondheid’ die door de Onafhankelijke Ziekenfondsen is uitgevoerd.  

Bekijk de presentatie

Kathleen Beullens, professor aan de KU Leuven, focuste zich op de impact van mediagebruik op de gezondheid van jongeren. 

Bekijk de presentatie

Katia Castetbon, professor aan de ULB,  benadrukte het belang in te spelen op de determinanten van het gezondheidsgedrag van jongeren.  

Bekijk de presentatie 

De stem van jongeren

Video zegt meer dan duizend woorden, daarom gingen we de straat op in Gent, Luik en Hasselt. We stelden aan jongeren vragen over hun gezondheid zoals:

Wat betekent gezondheid voor jou?
Ben je in staat om zelf beslissingen te nemen over je gezondheid? Vraag je het aan je ouders of familieleden?
Let je op je gezondheid? Zo ja, wat doe je dan?
Wat moet er op beleidsniveau veranderen om de gezondheid van jongeren te verbeteren?

Welke acties onderneemt Helan, ons ziekenfonds?

Helan Onafhankelijk Ziekenfonds ondersteunt het mentaal welzijn van jongeren via een aantal specifieke voordelen voor haar leden. Naast bijkomende terugbetalingen voor psychotherapie, kunnen jongeren die nood hebben aan een gesprek met een psycholoog terecht bij de Helan Luisterlijn. Via het gratis nummer 0800 880 81 heb je recht op 5 gesprekken per jaar. De Luisterlijn werkt onafhankelijk van het ziekenfonds en houdt zich strikt aan het beroepsgeheim.

Via de Heyo-jeugdvakantiekampen kunnen jongeren tot 18 jaar deelnemen aan vakantiekampen aan een voordelig tarief. Vanaf 2023 verhoogt ook de terugbetaling van andere sport- of jeugdbewegingskampen, tot 190 euro per jaar. Daarbovenop zijn er tussenkomsten voor logopedie, het lidgeld bij sportclubs of -events, ...

Gerichte campagnes zoals Ziemijnpijn, Musturberen, Toerkedoen, MijnSlaap en Schijfruimtevol hebben als doel drempels te verlagen en duidelijk en haalbaar advies te geven zodat zorg dragen voor je gezondheid toegankelijker wordt.

Meer info op de website van Helan onafhankelijk Ziekenfonds

Herbeleef het symposium in foto's