Jongeren gamen gemiddeld 11u per week

Jongeren besteden wekelijks gemiddeld een dikke 11u aan spelletjes: op de smartphone, tablet, console of pc. Dat betekent niet dat ze gameverslaafd zijn, maar het is wel belangrijk om alert te blijven en voldoende met jongeren in gesprek te gaan. Want 6 op de 10 jongeren hebben fysieke klachten door te gamen en 5 op de 10 voelen zich slecht in hun vel. Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 jongeren van 12 tot 23 jaar.
Thema
Jongeren
Datum

Brussel, 17 juni 2019. Vele jongeren spelen graag spelletjes. 6 op de 10 doen dat op hun smartphone of tablet en 4 op de 10 gamen ook op hun pc of console. Dat gamen neemt ook best wel wat tijd in beslag. Een jongere besteedt wekelijks gemiddeld een dikke 11u aan het spelen van spelletjes op die verschillende apparaten.

Jongens gamen meer én langer

Onze enquête laat er geen twijfel over bestaan: jongens gamen meer dan meisjes en ook langer. Zo spelen 6 op de 10 jongens spelletjes op een console of computer, tegenover slechts 3 op de 10 meisjes. Bovendien speelt een kwart van de jongens ook meer dan 10u per week op zo’n console of pc, terwijl het bij meisjes om slechts 5% gaat. Dat betekent niet dat meisjes daarom veel minder tijd voor een scherm doorbrengen. Zij blijken namelijk meer sociale media als Instagram, WhatsApp, Messenger en Snapchat te gebruiken. 

Ook als we kijken naar het totale aantal uren dat jongeren spelletjes spelen, ongeacht het medium, is er een grote kloof: 29% van de jongens speelt meer dan 15u per week, bij de meisjes gaat het om 7%. Opvallend: als het enkel over spelletjes op de smartphone en tablet gaat, is er dan weer amper een verschil. Zowel 6 op de 10 jongens als meisjes gamen op hun smartphone of tablet.

‘Om de tijd te verdrijven’

Waarom spelen jongeren zo graag spelletjes? Voor 1 op de 2 jongeren is het simpelweg een manier ‘om de tijd te verdrijven’. Andere redenen die ze vaak aanhalen, zijn de nood om zich uit te leven (32%), de realiteit ontvluchten (28%), de adrenaline en spanning van het gamen (18%) en het gevoel deel uit te maken van een spelersgemeenschap (14%). Tegelijk zijn jongeren zich ook bewust van de nadelen van gamen. Het gevaar voor verslaving staat bij hen met stip op één (43%), gevolgd door laat gaan slapen en moeilijk kunnen opstaan (26%) en geen tijd meer hebben voor andere activiteiten (21%). 

Welke gevolgen voor de gezondheid?

Jongeren zijn zich dus bewust van de mogelijke invloed van gamen op hun gezondheid, en dat is geen overbodige luxe. Iets meer dan 6 op de 10 jongeren geven aan dat ze al minstens één soort fysieke pijn hebben ervaren door te gamen: aan de ogen (28%), aan de hals/nek (23%), aan het hoofd (22%), aan de duim (16%) of aan de arm (12%). Daarnaast bevond meer dan de helft van de jongeren zich ooit al in een emotioneel negatieve toestand door te gamen. Het gaat vooral om het gevoel uitgeput te zijn (28%), het gevoel overdreven te hebben (18%), zich schuldig voelen (12%) en zich geïsoleerd voelen (11%). 

Sensibiliseren rond gaming

Gamen maakt deel uit van de leefwereld van jongeren. En dat is op zich geen probleem, want gamen kan bevorderlijk zijn voor de oog-handcoördinatie, probleemoplossende vaardigheden, het leren omgaan met uitdagingen, enz. Gamen is voor veel jongeren ook een sociaal gebeuren: ze gamen samen met vrienden of ontmoeten tijdens het gamen online nieuwe vrienden voor het leven. Toch blijft het belangrijk om een goed evenwicht te vinden en aandachtig te zijn voor de symptomen van overmatig gamen en de gevolgen ervan voor de fysieke en mentale gezondheid. 

“De Onafhankelijke Ziekenfondsen hechten veel belang aan preventie. Ook voor gaming is een goede preventiestrategie nodig, met de nodige informatie, sensibilisering en specifieke aandacht voor jongeren die extra kwetsbaar zijn voor gameverslaving”, zegt Ann Ceuppens, directrice Vertegenwoordiging & Studies van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

“Het is voor ouders en opvoeders vooral belangrijk om goede afspraken te maken”, vult Elke Boudry van Mediawijs aan. “Elke ouder kent wel het probleem dat zoon of dochterlief niet meteen aan tafel wil komen omdat ze nog aan het gamen zijn, maar dat betekent zeker niet dat een jongere verslaafd is aan games. Denk eens terug aan hoe je zelf vroeger was. Stopte je meteen met voetballen of zandkastelen bouwen? Een kwartiertje voor het eten waarschuwen dat het bijna tijd is om te stoppen kan al wonderen verrichten.” 

Meer info!

  • Ann Ceuppens, directrice Vertegenwoordiging & Studies van de Onafhankelijke Ziekenfondsen: ann.ceuppens@mloz.be – 0478 45 37 95
  • Elke Boudry, pers- en communicatieverantwoordelijke van Mediawijs: elke.boudry@mediawijs.be – 0486 25 86 20