Obesitas: chirurgische ingrepen bijna verdubbeld in 6 jaar

Brussel, 28 juni 2018. Een maagring, sleeve, bypass... Het aantal chirurgische ingrepen bij obesitas nam de laatste jaren een hoge vlucht. Bij de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen steeg het aantal terugbetaalde operaties door de ziekteverzekering op 6 jaar tijd met maar liefst 82%. En ook de supplementen die de patiënten aangerekend krijgen, gingen de lucht in: een toename van 53%.
Thema
Preventie
Datum

Een maagring, sleeve, bypass... Het aantal chirurgische ingrepen bij obesitas  nam de laatste jaren een hoge vlucht. Bij de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen steeg het aantal terugbetaalde operaties door de ziekteverzekering op 6 jaar tijd met maar liefst 82%. En ook de supplementen die de patiënten aangerekend krijgen, gingen de lucht in: een toename van 53%. 

Brussel, 28 juni 2018. Een op de twee Belgen ouder dan 15 jaar heeft overgewicht en bijna 1 op de 5 (18,6%) kampt met ‘obesitas’*. Cijfers die volgens de OESO tegen 2030 wel eens verdubbeld zouden kunnen zijn. 

Obesitas heeft grote gevolgen voor de gezondheid. Uit de laatste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen** blijkt dat patiënten met obesitas de neiging hebben om chronische ziektes ‘op te stapelen’: 31% heeft een hoge bloeddruk, 18% lijdt aan een depressie en 13% heeft diabetes. Een reden te meer om duurzaam gewicht te verliezen! 

Vooral vrouwen

Meer en meer Belgen doen een beroep op chirurgie. Tussen 2010 en 2016 steeg het aantal chirurgische ingrepen met 82%. Vooral vrouwen laten zich opereren: 7 op de 10 obesitasoperaties gebeurt bij vrouwen. Vrouwen laten zich ook vroeger opereren (40 jaar) dan mannen (44 jaar). 

Een gastric bypass (57%) en een sleeve (40%) zijn de populairste operaties, al zijn er wel regionale verschillen. Vlamingen kiezen het vaakst voor een bypass, Walen gaan voor een sleeve. Een maagring wordt nog nauwelijks uitgevoerd (3% van de operaties). 

Meer dan 4.000 euro in een eenpersoonskamer

Een operatie kost veel geld. Een patiënt die kiest voor een eenpersoonskamer betaalt gemiddeld 4.066 euro uit eigen zak, kamer- en ereloonsupplementen inbegrepen. Een verblijf in een tweepersoonskamer of gemeenschappelijke kamer is bijna vier keer goedkoper (gemiddeld 1.181 euro). Dat bedrag valt te verklaren door de hoge kostprijs (ten laste van de patiënt) van de implantaten en het gebruikte materiaal. De Onafhankelijke Ziekenfondsen merken tussen 2010 en 2016 ook een sterke stijging van de aangerekende supplementen, en dat voor alle soorten operaties samen (+ 61% voor een bypass, + 60% voor een sleeve en +29% voor een maagring). 

Preventie en toegankelijkheid

De Onafhankelijke Ziekenfondsen vinden het belangrijk om te investeren in een gezondheidsbeleid met de klemtoon op preventie, zodat mensen hun toevlucht niet moeten zoeken tot een operatie. Informatie over de risico’s, complicaties, levenslange gevolgen en kosten na de operatie moeten ook transparant en toegankelijk zijn voor iedereen. Daarbij is er nood aan extra inspanningen rond sensibilisering bij personen uit specifieke doelgroepen. 

Als obesitaschirurgie toch aangewezen is, moet de ingreep voor alle Belgen financieel toegankelijk zijn. Uit de studie blijkt dat slechts 5% van de mensen die een ingreep ondergaan afkomstig is uit de lagere sociale klassen. En dat terwijl obesitas meer voorkomt bij deze bevolkingsgroep. We mogen er dus van uitgaan dat het hoge prijskaartje van een operatie voor hen meespeelt. Want ondanks de hogere terugbetalingen van het ziekenfonds, zullen patiënten uit de lagere sociale klassen tot 1.000 euro moeten ophoesten voor een chirurgische ingreep, de bijkomende kosten voor en na de operatie niet meegerekend. Daarom pleiten de Onafhankelijke Ziekenfondsen voor een traject voor en na de operatie dat financieel toegankelijk is. 

*‘Obesity update’ (OESO-rapport 2017 - gegevens over het jaar 2015). We spreken van obesitas als iemands Body Mass Index (BMI) hoger is dan of gelijk aan 30. Dit cijfer kan je bekomen aan de hand van de volgende formule: gewicht (kg)/lengte (m)².
**‘Bariatrische chirurgie in België’, studie over 2.591 tegemoetkomingen bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen (2010-2016)

Meer info:

  • Ontdek de volledige studie op www.mloz.be
  • Murielle Lona, dienst Vertegenwoordiging & Studies van de Onafhankelijke Ziekenfondsen, T : 0493 49 04 75, murielle.lona@mloz.be