Arbeidsongeschiktheid en invaliditeit in België in enkele cijfers
Interesse in de cijfers over arbeidsongeschiktheid en invaliditeit? Bekijk zeker eens onze infografiek hierover.
Interesse in de cijfers over arbeidsongeschiktheid en invaliditeit? Bekijk zeker eens onze infografiek hierover.
Het aantal personen die in primaire arbeidsongeschiktheid gingen in België tussen 01/01/2019 en 31/02/2019 (minder dan een jaar arbeidsongeschikt).
Het aantal personen in invaliditeit in België op 31/12/2019 (meer dan een jaar arbeidsongeschikt).
Het invaliditeitspercentage bij mannen is tussen 1996 en 2019 gestegen van 5,5% naar 7,4%, bij vrouwen van 4,3% naar 11,1%.
Tussen 2007 en 2019 zijn de invaliditeitsuitkeringen bij de loontrekkenden bijna verdrievoudigd in 12 jaar. De primaire arbeidsongeschiktheidsuitkeringen van de loontrekkenden zijn bijna verdubbeld tijdens deze periode. De toename is dus meer uitgesproken bij de invaliden.
Het aantal deeltijdse werkhervattingen in 2019.
Dit aantal is verdriedubbeld tussen 2009 en 2019.
De verschillende takken van de sociale zekerheid fungeren als communicerende vaten: wanneer de regels in de (brug)pensioen- of werkloosheidsregelingen worden aangescherpt, wordt het aantal personen dat een arbeidsongeschiktheidsuitkering kan ontvangen verhoogd of wordt de periode waarin ze die uitkering ontvangen verlengd. Denk maar aan het activeringsbeleid voor werklozen, de accentuering van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen, de verminderde toegang tot brugpensioen met het Generatiepact, enz. De figuur toont een verschuiving van de werkloosheid naar de arbeidsongeschiktheid.
krijgt de diagnose van een psychosociale aandoening aan het begin van hun arbeidsongeschiktheid.