Evolutie van geneesmiddelen tegen astma bij kinderen tussen 2014-2020

Astma is wereldwijd één van de meest voorkomende chronische, niet-overdraagbare aandoeningen bij kinderen en volwassenen. Maar tussen 2019 en 2020 zien we een scherpe daling van het gebruik van astmatische geneesmiddelen bij -18-jarigen.
Thema
Kinderen
Geneesmiddelen
Datum

Het percentage 2-18-jarige kinderen dat minstens één terugbetaald astamatisch geneesmiddel kreeg, is scherp gedaald tussen 2019 en 2020. Dat blijkt uit een analyse van de evolutie in het gebruik van astmatische geneesmiddelen bij -18-jarigen tussen 2014 (437.339) en 2020 (459.026) die in België wonen en lid zijn van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Evolutie van geneesmiddelen tegen astma bij kinderen tussen 2014-2020

Astma en Covid-19

Astma is wereldwijd één van de meest voorkomende chronische, niet-overdraagbare aandoeningen bij kinderen en volwassenen. In een vorige studie berekenden we dat 1 op de 8 kinderen minstens één geneesmiddel tegen astma afgeleverd kreeg in 2018. Het nemen van astmatische geneesmiddelen betekent niet dat een kind ook effectief lijdt aan astma aangezien ook andere problemen aan de luchtwegen behandeld kunnen worden met astmatische geneesmiddelen.

In de periode van december 2020 tot en met januari 2021 had 12,4% van de schoolgaande jeugd in België antistoffen tegen het coronavirus. Er zijn momenteel nog te weinig gegevens beschikbaar om in te schatten of astma een risicofactor is bij kinderen voor een SARS-Cov-2 infectie of ernstige covid-19. Omgekeerd is het ook niet zeker dat Covid-19 het risico op virale astma-aanvallen vergroot. Bij volwassenen lijkt het erop dat astma zelfs zou kunnen beschermen tegen ernstige covid-19. 

Aanbevelingen voor kinderen met astma tijdens covid-19

  • Het is belangrijk dat lopende behandelingen met astmatische geneesmiddelen voortgezet worden bij kinderen met astma.
  • Laat kinderen met astma zeker naar de school of opvang gaan. Deelnemen aan buitenschoolse activiteiten, zorgt ervoor dat de kinderen worden blootgesteld aan omgevingsbacteriën, die het risico op astma verminderen.
  • Uiteraard is het volgen van huidige gezondheidsrichtlijnen ook hier belangrijk: regelmatig handen wassen, afstand houden, vermijden van zieke personen,…
  • Gebruik kuisproducten die vrij zijn van organisch materiaal, irriterende stoffen of geurstoffen. Ook door klaslokalen beter te ventileren, kunnen luchtwegallergenen vermeden worden.