Preventie
Organisatie van de zorg

Gezondheidsadviseurs: een hefboom om de toegang tot gezondheidszorg te verbeteren?

In Brussel vormt het lage deelnamepercentage aan de screeningsprogramma’s voor borstkanker en baarmoederhalskanker een grote uitdaging. Slechts 10% van de vrouwen neemt deel aan georganiseerde screening van borstkanker (of bijna één op de twee vrouwen als we ook de cijfers van de niet-georganiseerde screeningprogramma’s in acht nemen),, ver onder de Europese aanbeveling van 75%. Om dit gebrek aan bewustzijn en toegang tot zorg aan te pakken, werd een intermutualistisch project gelanceerd onder de naam "Gezondheidsadviseurs". 

Afbeelding
Conseiller santé portant un casque et assis à un bureau face à son ordinateur explique au patient quelles démarches entreprendre / Gezondheidsadviseur die een headset draagt en achter een bureau achter een computer zit en de patiënt uitlegt welke stappen hij moet nemen

Geertrui Poelaert, preventie-expert voor de Onafhankelijke Ziekenfondsen, en Christian Leclercq, gezondheidsadviseur bij Partenamut, vertellen ons alles over het project:  
 

Gezondheidsadviseur: een intermutualistisch project

 

Partner in sensibilisering rond vrouwenkanker 

De afgelopen maanden hebben de gezondheidsadviseurs niet minder dan 6.300 oproepen gedaan naar vrouwen om hen te sensibiliseren voor kankerscreening. De eerste vraag, "Hoe gaat het vandaag met u?", breekt vaak het ijs. Gezondheidsadviseurs vragen eerst naar de gezondheidstoestand van de opgeroepen personen en controleren vervolgens of er recent een Mammotest of uitstrijkje werd uitgevoerd. Indien dit niet het geval is, worden de belangrijkste obstakels geïdentificeerd en stellen de gezondheidsadviseurs praktische oplossingen voor, dankzij hun uitgebreide kennis van de diensten die de ziekenfondsen aanbieden. Zo kunnen gerichte oplossingen worden voorgesteld om deze obstakels zoveel mogelijk weg te nemen.

Een intermutualistisch project om gezondheidsongelijkheden te verkleinen

Het project Gezondheidsadviseurs is een samenwerking tussen de Socialistische, Christelijke, Liberale, Neutrale en Onafhankelijke Ziekenfondsen. In Brussel coördineren de Onafhankelijke Ziekenfondsen dit project. In samenwerking met Vivalis, de Brusselse administratie voor gezondheid en bijstand aan personen. , wordt een strategie ontwikkeld om ervoor te zorgen dat het project bijdraagt aan de prioritaire preventiedoelstellingen van Brussel.

Elke dag zetten 12 gezondheidsadviseurs zich in om deze missies uit te voeren, waarbij zij nauw in contact staan met de doelgroepen. De achtergrond van deze gezondheidsadviseurs is zeer divers. Wat belangrijk is, is dat zij een goede kennis hebben van het Belgische socialezekerheidsstelsel en interesse tonen in preventie, de gezondheidszorg en welzijn in het algemeen.

Een begeleidingscomité biedt extra ondersteuning aan het project. Dit comité bestaat uit organisaties zoals Cultures & Santé en het Brussels Centrum voor Promotie van Gezondheid (CBPS). Deze organisaties brengen hun expertise in het project en begeleiden de gezondheidsadviseurs onder meer door middel van opleidingen.

Kernrol van de gezondheidsadviseurs

Individuele begeleiding

De rol van de gezondheidsadviseurs is om kwetsbare personen te informeren, sensibiliseren en begeleiden via proactieve acties. Dit draagt bij aan het verbeteren van hun welzijn en het versterken van hun zelfbeheer van hun gezondheid. Het doel is vooral om via telefonische oproepen praktische en toegankelijke informatie te bieden om actie te ondernemen op het vlak van preventieve gezondheidszorg.

Luisterend oor en empathie: de mens centraal in het project 

Het werk van de gezondheidsadviseurs combineert technische expertise met menselijke kwaliteiten. Ze krijgen voortdurende opleiding over gezondheidsthema’s, maar beheersen ook relationele vaardigheden zoals empathie, actief luisteren en niet-oordelend zijn. Deze vaardigheden zijn essentieel om een vertrouwensrelatie op te bouwen met de personen die vaak wantrouwend staan tegenover onbekende oproepen.

Concreet resultaat en toekomstperspectieven

De eerste campagnes van de gezondheidsadviseurs hebben al bemoedigende resultaten opgeleverd. Naast de oproepen rond kankerscreening hebben de gezondheidsadviseurs ook acties ondernomen om het sociale isolement van ouderen te bestrijden, alleenstaande ouders te sensibiliseren en mensen die ver van het gezondheidssysteem staan te begeleiden. Naast de telefonische oproepen gaan de gezondheidsadviseurs ook zelf het terrein op om burgers en de associatieve sector te ontmoeten.

De gezondheidsadviseurs spelen een essentiële rol in het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg en het bevorderen van gezondheidsvaardigheden, ook onder de meest kwetsbare groepen. De wettelijke erkenning van hun rol in mei 2024 markeert een belangrijke stap voor dit project, en er blijft veel potentieel om in de toekomst nieuwe thema’s uit te diepen en actie te ondernemen. Dit project is een belangrijk hefboom om de toegang tot zorg te verbeteren, vooral voor kwetsbare bevolkingsgroepen.