2 De functie van ‘huisapotheker’ versterken
Momenteel hebben meer dan 800.000 chronische patiënten een huisapotheker opgegeven. Deze rol zou mettertijd moeten evolueren naar nog meer ondersteuning en begeleiding van de chronische patiënten over het juiste gebruik van geneesmiddelen. We willen een betere zichtbaarheid geven en de functie van huisapotheker versterken.
3 Een systeem voor medicatieoverzicht invoeren
Dit bestaat al in het ziekenhuis, maar zou ook in de officina’s ontwikkeld moeten worden. Naast de universitaire basisopleiding bestaan er certificatieopleidingen voor apothekers over het medicatieoverzicht. Er werd een pilootproject over polymedicatie opgestart in een honderdtal Belgische apothekers en daaruit bleek (via een studie van het project door de universiteiten) dat deze dienst een echte meerwaarde bood voor de kwaliteit van de verzorging aan de patiënten. De helft van de artsen was bovendien voorstander om het medicatieschema te herzien in het belang van de patiënt. En via deze studie werd ook bewezen dat wanneer het medicatieoverzicht wordt opgemaakt, de therapietrouw toeneemt.
4 De transmurale trajecten verbeteren
De rol van referentieapotheek is belangrijk vóór een ziekenhuisopname, ideaal gezien om met de patiënt een balans op te maken van zijn medicatie. Maar de opvolging na het ontslag uit het ziekenhuis kan beter. Tijdens de hospitalisatie wordt de medicatie soms aangepast. We beseffen echter dat patiënten na enige tijd vaak teruggrijpen naar hun medicatie van vóór de hospitalisatie. We zouden therapeutische educatie moeten opzetten om te zorgen dat de patiënt zijn nieuwe behandeling goed begrijpt. Dat is trouwens ook een succesfactor voor therapietrouw. Een goede samenwerking tussen de arts en de apotheker en een goede transmurale communicatie is hiervoor noodzakelijk.