Arbeidsongeschiktheid

Arbeidsongeschiktheid in België: een blik op de cijfers

Wat is de evolutie van het aantal personen in arbeidsongeschiktheid? Hoeveel spenderen we daar jaarlijks aan vergeleken met andere landen? En wat weten we over het algemene welbevinden van personen die langdurig ziek zijn? Hieronder lijsten we enkele kerncijfers en tendensen op, gebaseerd op de officiële cijfers van RIZIV, Statbel en de OESO.

Afbeelding
banner met logo

Het aantal nieuwe arbeidsongeschikten evolueert redelijk weinig, maar we zien een cumulatief effect op vlak van langdurige arbeidsongeschiktheid ( > 12 maanden): ongeveer een half miljoen personen zijn op dit ogenblik langdurig arbeidsongeschikt. 

graphique

De toename in langdurige arbeidsongeschiktheid is meer uitgesproken bij het vrouwelijke publiek dan bij het mannelijke. De redenen hiervoor zijn de toenemende participatie van deze groep op de arbeidsmarkt, het opschuiven van de pensioenleeftijd en bepaalde ziekten waaraan vrouwen meer lijden.

graphique

Wat betreft de diagnoses, wordt twee derde van de langdurige ziekten verklaard door geestelijke gezondheidsproblemen of spier- en botaandoeningen en problemen met het bindweefsel.

graphique

België spendeert meer dan 10 miljard euro voor het arbeidsongeschiktheidssysteem. Op het vlak van het percentage van het BBP staat België volgens de OESO net achter de Scandinavische landen. 

graphique

Langdurige arbeidsongeschiktheid weegt door op het sociaal en financieel welzijn.

Impact op persoonlijke relaties

impact

Ontevredenheid met eigen financiële situatie

impact

Vaker algemeen ontevreden met het leven

impact

Bron: