Wist je dat luchtvervuiling nog steeds het grootste milieurisico is voor de gezondheid? 97% van de stedelijke bevolking in de EU wordt blootgesteld aan concentraties fijn stof boven de richtlijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Ook tellen we meer dan 300.000 vroegtijdige overlijdens per jaar. In 2021 toonde een eerste studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen het verband aan tussen luchtvervuiling en arbeidsongeschiktheid wegens mentale aandoeningen. In 2023 toonde een nieuwe studie aan dat mensen die in een wijk wonen met een hoge concentratie fijn stof vaker naar de huisarts gaan.
Dit probleem aanpakken is dus een van de topprioriteiten voor de komende jaren. De Europese Unie, maar ook de federale, gewestelijke en lokale regeringen moeten de handen uit de mouwen steken. In deze cruciale context speelt België, dat in 2024 het voorzitterschap van de Raad van de EU waarneemt, een centrale rol in de lopende besprekingen om de normen voor luchtvervuiling te herzien, teneinde tegen 2035 te voldoen aan de aanbevelingen van de WGO.
Het milieu heeft een aanzienlijke positieve impact op onze gezondheid, zowel op curatief als op preventief vlak. De natuur heeft therapeutische en fysiologische effecten op onze geestelijke gezondheid: ze kalmeert, verzorgt, helpt ons te socialiseren, te ademen, onze lichaamstemperatuur te verlagen, … De studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen toonde aan dat er een correlatie bestaat tussen groene ruimtes en de consumptie van gezondheidszorg.