Maatschappelijk verantwoord ondernemen

De Onafhankelijke Ziekenfondsen, Covid-19 en Sociale Bescherming

De hele wereld probeert momenteel de verspreiding van het Covid 19-virus in te dammen. In West-Europa zien we tal van sociale maatregelen voor wie door de omstandigheden niet meer kan werken. Toch vallen nog heel wat kwetsbare groepen uit de boot. De Onafhankelijke Ziekenfondsen ondertekenden mee het Opiniestuk over Covid 19 & Sociale bescherming in Mo*-magazine.

Afbeelding
Gezondheidszorg

De Onafhankelijke Ziekenfondsen ondertekenden mee het Opiniestuk over Covid 19 & Sociale bescherming in Mo*-magazine.

Zijn de gezondheidssystemen in elk land bestand tegen een vloedgolf aan zieken? De voorziene maatregelen zijn meer dan nodig, want zelfs in rijke regio’s die sterk door het virus getroffen worden is de situatie alarmerend. Waar de voorbije jaren bespaart is op gezondheidszorg betaalt de bevolking de prijs. Heel wat landen luiden de alarmbel, omdat hun gezondheids- en sociale beschermingssystemen niet de capaciteit hebben om een pandemie aan te pakken.  Wereldwijd heeft bijna 40% van de wereldbevolking geen enkele vorm van ziekteverzekering of toegang tot openbare gezondheidszorg.

Afrikaanse Ziekenfondsen

In verschillende Afrikaanse landen begon men een paar decennia terug met de uitbouw van mutualiteiten op basis van solidaire bijdragen. Recenter namen ook de overheden in die landen hun verantwoordelijkheid door mee te investeren in deze systemen. Maar ook hier zal humanitaire steun nodig zijn om de pandemie het hoofd te bieden. De Afrikaanse mutualiteiten kunnen hier een rol in spelen, door te bewaken dat er na de huidige crisis systemen voor universele sociale bescherming gerealiseerd worden.

Social distancing is geen optie

“Blijf in uw kot” is een slogan die werkt in België. Maar voor honderden miljoenen mensen, die dicht op elkaar gepakt in sloppenwijken of in volkswijken in megasteden leven klinkt het toch anders. Bovendien werkt tot 90% van de bevolking in grote delen van Afrika, Azië en Latijns-Amerika in de informele economie: zij kunnen niet van thuis werken. En voor hen is een dag zonder werk, een dag zonder eten voor hen en hun familie. Als zij ziek worden, hebben ze niet de keuze om eerst aan hun eigen gezondheid en die van hun omgeving te denken. De internationale gemeenschap kan de moeilijke regio’s en kwestbare landen helpen: op korte termijn door middel van humanitaire hulp, op lange termijn door door universele sociale bescherming haalbaar en betaalbaar te maken.

Lees het volledige artikel hier.