Milieu

Gezondheid en omgeving: 4 tips aan gezondheidsprofessionals

Het bijzondere aan huisartsen is dat ze hun patiënten voor een lange tijd begeleiden, doorheen al hun levensfasen. Een huisarts kent zijn patiënt binnen zijn context. Hij weet waar hij woont, in welk soort huisvesting, in welke leefomstandigheden en hij weet wat de kwaliteit van zijn werkomstandigheden is. Hij kent ook de typische gezondheidsproblemen van zijn patiënten. Volgens dr. Jean Pauluis is een huisarts dan ook een essentiële actor om mensen bewust te helpen worden van de invloed van de omgeving op hun gezondheid. Hier volgen 4 tips voor deze gezondheidsprofessionals.

Afbeelding
sante et environnement

1. Wees extra aandachtig rond de zwangerschapsperiode 

"Alle momenten die te maken hebben met de geboorte, zowel vanaf de periode vóór de conceptie als tijdens de zwangerschap, verdienen aandacht in het bijzonder. Zeker de blootstelling aan hormoonverstoorders van zwangere vrouwen, baby’s en kinderen is een belangrijk aandachtspunt. De eerste 1.000 dagen na de verwekking van een kind zijn heel cruciaal. De gevolgen na een eerste, zelfs lichte, blootstelling zijn soms pas zichtbaar na 20 à 30 jaar."

2. Kijk uit voor familiale klachten

"Als meerdere leden van eenzelfde gezin dezelfde klachten delen, is het tijd om in te grijpen. Vermoeidheid, hoofdpijn en duizeligheid zijn vage symptomen, maar kunnen ook signalen zijn van een vervuiling die te maken heeft met de woonst. Zeker in precaire omgevingen, waar de kwaliteit van de woonruimtes slecht is en er bijvoorbeeld veel schimmel is. De huisarts moet in staat zijn om het verband te leggen tussen deze twee elementen."

3. Hou rekening met het recht op informatie van de patiënt

"In artikel 7 van de Wet op de Patiëntenrechten staat dat de patiënt recht heeft op alle info die hem zijn gezondheidstoestand en de mogelijke evolutie ervan beter kan doen begrijpen. De waarschijnlijke evolutie van de gezondheidstoestand van een patiënt hangt ook af van de blootstelling aan de omgeving. De arts is dus wettelijk verplicht om het risico mee te delen. Je kan je gewoonweg niet achter dat kleine beetje twijfel verschuilen om de waarheid niet te vertellen aan de patiënt."

4. Bewoording aanpassen aan het kennisniveau van de patiënt 

"Maak een wetenschappelijk complexe situatie begrijpbaar voor de patiënt. Als arts ben je verantwoordelijk voor de overdracht van informatie in eenvoudige woorden, aangepast aan onder anderede taal en het opleidingsniveau van de patiënt. Je bent dus verplicht om je constant bij te scholen over gezondheid en leefmilieu, maar ook over de beste manier van communiceren."

Afbeelding
pauluis