Geestelijke gezondheid

Makkelijker toegang tot psychologische zorg


Eind 2020 hebben de federale en regionale overheden van ons land zich gebogen over de behoefte aan psychologische ondersteuning van de bevolking als gevolg van de covidpandemie. Deze herfst zal het aanbod van eerstelijnspsychologische zorg gecoördineerd worden versterkt voor het hele land. We mogen spreken van een duurzame sprong vooruit voor de hele bevolking.

Afbeelding
accès plus simple

De behoeften van de patiënten preventief identificeren en een gepaste behandeling verstrekken via toegankelijke eerstelijnspsychologische zorg en gespecialiseerde psychologische zorg. Dat is het doel van de nieuwe overeenkomst tussen het RIZIV en de 32 netwerken voor geestelijke gezondheidszorg over de eerstelijnspsychologische zorg voor kinderen, adolescenten en volwassenen.

Een lange denkoefening

De nieuwe overeenkomst vormt een aanvulling op het bestaande aanbod voor geestelijke gezondheidszorg. Vanaf dit jaar stijgt het budget van 39 tot bijna 152 miljoen euro, wat bijna vier keer zoveel is als in 2020. De nieuwe overeenkomst is gebaseerd op een protocolakkoord dat de federale regering en de Gewesten hebben afgesloten in december 2020.

De overeenkomst, die werd ondertekend in juli 2021, heeft de aanbevelingen opgenomen van de nieuwe ‘Transversale overeenkomstencommissie voor de geestelijke gezondheid’. Deze commissie brengt vertegenwoordigers van ziekenhuizen, artsen, klinisch psychologen en beheerders van netwerken, patiëntenverenigingen en verzekeringsinstellingen samen. Ze bevordert een gemeenschappelijke visie over geestelijke gezondheidszorg, waarbij wordt gefocust op de complementariteit met het bestaande aanbod en de noden van het terrein. “We zijn heel opgetogen over deze multidisciplinaire commissie, de eerste in het RIZIV”, verklaart Vanessa Vanrillaer, experte bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. “We hebben verschillende zorgverleners samengebracht rond een thema. Vervolgens overlegden ook de deelstaten over deze overeenkomst (interkabinetswerkgroep geestelijke gezondheidszorg van de Interministeriële Conferentie Volksgezondheid)”.

Het resultaat is een bredere en meer structurele overeenkomst dan was voorzien in het protocolakkoord van 2020. De overeenkomst zal een rol spelen in de toekomst voor de hele bevolking.

Eerstelijns- en gespecialiseerde psychologische zorg

In de nieuwe overeenkomst is er sprake van een versterking van de eerstelijns- en gespecialiseerde psychologische zorg. Op die manier kunnen de behoeften preventief worden geïdentificeerd om gepaste behandelingen te verstrekken. Eerstelijnspsychologische zorg is van cruciaal belang om de risico's te verminderen van psychologische problemen die niet of te laat worden aangepakt. Hetzelfde geldt voor bestaande psychologische zorg die niet voldoende toegespitst is op meer specifieke behoeften.

Eerstelijnspsychologische zorg is van korte duur en wordt in individuele of in groepssessies verleend door een klinisch psycholoog of een klinisch orthopedagoog. Gespecialiseerde zorg is dan weer gericht op mensen die specifieke begeleiding nodig hebben vanwege een gediagnosticeerde geestelijke ziekte en die daarvoor worden behandeld. Deze sessies (individueel of in groep) worden uitgevoerd door klinisch psychologen of klinisch orthopedagogen.

Toegankelijkheid sterk verbeterd

Deze sessies of behandelingen zullen worden uitgevoerd door klinisch psychologen of klinisch orthopedagogen die een overeenkomst hebben met een netwerk voor geestelijke gezondheidszorg. Hun vergoeding zal 75 euro bedragen per individuele sessie en maximaal 400 euro voor een groepssessie. Voor de patiënt bedragen de kosten voor een individuele sessie 11 euro (4 euro als de patiënt recht heeft op een verhoogde tegemoetkoming) of 2,5 euro voor groepssessies. Het is ook mogelijk om een multidisciplinair overleg te houden, mocht dat nodig zijn vanwege de complexiteit van de situatie. Dat betekent dat bijvoorbeeld een psychiater, een huisarts en een verstrekker van gespecialiseerde psychologische zorg samenkomen.

De overeenkomst is het resultaat van een samenwerking tussen het RIZIV, de FOD Volksgezondheid en de volledige sector van de geestelijke gezondheidszorg. Ze treedt deze herfst in werking.

Info