Meer dan 6 300 telefoontjes voor borst- en baarmoederhalskanker

De afgelopen 6 maand werden er in het kader van een intermutualistisch project maar liefst 6.300 oproepen gedaan naar vrouwen die in Brussel wonen. Het doel is om het bewustzijn rond screening voor borst- en baarmoederhalskanker te vergroten.

Thema
Preventie
Organisatie van de zorg
Datum
Conseiller santé portant un casque et assis à un bureau face à son ordinateur explique au patient quelles démarches entreprendre / Gezondheidsadviseur die een headset draagt en achter een bureau achter een computer zit en de patiënt uitlegt welke stappen hij moet nemen

Partner in de sensibilisering rond kanker bij vrouwen

Het verhogen van de deelname aan officiële screeningsprogramma’s zoals de Mammotest in Brussel is al jaren een uitdaging. In Brussel wordt ongeveer 1 op de 2 vrouwen gescreend op borstkanker als we georganiseerde screening (10%) en buiten georganiseerde programma's (37%) optellen, terwijl de Europese aanbeveling 75% is. Dit contrast benadrukt de noodzaak tot actie. 

Het is cruciaal om bewustwording te creëren over het belang van de georganiseerde screenings, barrières zoals taal en toegankelijkheid weg te nemen, en samen te werken met lokale gemeenschappen om de deelname te stimuleren.

Het is om bestaande drempels voor kwetsbare groepen te verlagen dat de “gezondheidsadviseurs” in Brussel in het leven werden geroepen. In totaal zetten 12 gezondheidsadviseurs van Helan Onafhankelijke ziekenfonds, Partenamut Mutualité Libre, Solidaris Brabant, CM Gezondheidsfonds, Mutualia en LM MUTPLUS.be zich dagelijks in voor deze missies. Deze inzet is ook belangrijk omdat preventie de zwakke schakel blijft als het gaat om budgettaire investeringen in overheidsbeleid.

Gezondheidsadviseur: een proactieve opdracht

De gezondheidsadviseurs helpen om het welzijn te verbeteren en om de gezondheidsgeletterdheid te versterken. Ze richten zich vooral op de meer kwetsbare personen. De strategie wordt mede bepaald in overleg met Vivalis, de Brusselse administratie voor gezondheid en bijstand aan personen.

De gezondheidsadviseurs nemen proactief contact op (bijvoorbeeld per telefoon) en bespreken dan verschillende onderwerpen, zoals:

  • Hoe ons gezondheidszorgsysteem werkt
  • De diensten en voordelen van de ziekenfondsen
  • De rechten waar mensen aanspraak op kunnen maken
  • Thema’s zoals sociale isolatie, kankeropsporing, geestelijke gezondheid of vaccinaties (griep, Covid-19)

Verbinding maken

Tijdens de oproep polst de gezondheidsadviseur naar de fysieke én mentale gezondheid van de opgebelde persoon. Een simpele vraag ‘hoe gaat het met u vandaag?’ is vaak de ijsbreker. 

Nadien wordt gekeken of er recentelijk nog een Mammotest of uitstrijkje werd afgenomen en indien niet, worden de voornaamste drempels geïdentificeerd. Er wordt ook nog praktische info meegegeven- waar kan deze persoon terecht voor een screening. Aangezien de gezondheidsadviseurs deel uitmaken van de ziekenfondsen, kennen ze het aanbod aan diensten heel goed en kan er gericht naar oplossingen worden gezocht om drempels zo veel als mogelijk te verhelpen. 

Campagnes op maat van noden

Dit is niet de eerste missie waar de gezondheidsadviseurs aan werken. Vorige campagnes werden georganiseerd rond sociaal isolement van senioren tijdens de pandemie, eenoudergezinnen, mensen die geen gebruik maken van het zorgsysteem... “De ene campagne is qua inhoud zwaarder dan de andere omdat in sommige gesprekken mensen bijvoorbeeld aangeven dat ze al aan zelfdoding hebben gedacht en geen andere uitweg meer zien. Met een goede kennis van het zorgverzekeringslandschap en het netwerk van sociale experts in Brussel kunnen we inspelen op hun behoeften waardoor we actief zeer gerichte hulp kunnen bieden”, zegt Christian, gezondheidsadviseur bij Partenamut Onafhankelijk Ziekenfonds.

Naast het telefonische aspect van de job, gaan de gezondheidsadviseur ook zelf het terrein op en ontmoeten ze burgers en de associatieve sector.

Gezondheidsadviseurs spelen een belangrijke rol in het verbeteren van de toegang tot gezondheidszorg en het bevorderen van gezondheidsvaardigheden, ook bij de meest kwetsbare groepen. In mei 2024 werd de rol van de gezondheidsadviseurs wettelijk erkend en er is nog veel potentieel om in de toekomst andere topics uit te diepen en in actie te komen. Door proactief en op persoonlijke manier contact op te nemen worden eventuele drempels weggewerkt”, zegt Geertrui Poelaert, Experte preventie bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Ik zet me elke dag met plezier in voor deze missie omdat ze daadwerkelijk vruchten afwerpt. De proactieve en interpersoonlijke manier waarop we contact nemen, is een belangrijke factor tot succes” zegt Sonia, gezondheidsadviseur bij Solidaris Brabant.

Ik word heel enthousiast bij het zien van positieve veranderingen in het leven van de mensen die ik contacteer, door hen te helpen betere levensgewoonten aan te nemen, of door hen te begeleiden door moeilijke tijden. Elke interactie wijst me op het belang van mijn missie", besluit Nora, gezondheidsadviseur voor CM Gezondheidfonds.