Institutioneel kader

Afwijzing van het gezondheidszorgbudget: grote zorgen voor patiënten

Voor het eerst sinds 2011 is het door de Algemene Raad van het RIZIV voorgestelde gezondheidszorgbudget voor het komende jaar niet goedgekeurd, waardoor de gezondheidszorgsector in grote onzekerheid verkeert.

Afbeelding
Stéthoscope posé sur des billets d'euros / stethoscoop geplaatst op eurobiljetten

Deze afwijzing kan dramatische gevolgen hebben voor de patiënten, waaronder een massale deconventionering van zorgverleners, met het risico op hoge ereloonsupplementen.

Grote gevolgen voor de patiënten

Het budget voor 2025, opgesteld in overleg met de ziekenfondsen, de zorgverleners en de zorginstellingen binnen het Verzekeringscomité, en vervolgens goedgekeurd door de Commissie voor Begrotingscontrole, voorzag in besparingen ter waarde van 216 miljoen euro. Deze besparingen waren zorgvuldig verdeeld om ervoor te zorgen dat ze geen impact zouden hebben op patiënten of de toegankelijkheid van de zorg, en betroffen onder andere de farmaceutische sector, de tandzorg en de telefonische consultaties.

De regering slaagde er helaas niet in om een akkoord te bereiken over het voorstel van het Verzekeringscomité, noch over een alternatief voorstel. Hierdoor kon er geen budget voor 2025 worden goedgekeurd, wat de zorgsector in grote onzekerheid achterlaat.

Risico op organisatorische en administratieve chaos

Het ontbreken van een goedgekeurd budget voor 2025 zorgt niet alleen voor financiële onzekerheid, maar bedreigt ook de voorbereiding van de besparingen die vanaf 1 januari 2025 in werking zouden moeten treden. Volgens de wet moet het budget uiterlijk op de derde maandag van oktober zijn goedgekeurd, een deadline die door deze beslissing niet meer haalbaar is.

De mogelijke gevolgen voor de patiënten en zorgverleners kunnen ernstig zijn: “Wij vrezen voor organisatorische en administratieve chaos, bovenop de enorme uitdagingen waar we in de zorg al mee te maken hebben. De afwijzing van dit budget verzwakt de toegankelijkheid en de kwaliteit van de zorg op een moment dat ons gezondheidssysteem stabiliteit en voorspelbaarheid nodig heeft,” waarschuwt Xavier Brenez, Algemeen Directeur van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Oproep tot politieke verantwoordelijkheid

Het uitblijven van een beslissing brengt de hele gezondheidszorgsector in gevaar en het is jammer dat politieke spelletjes het belang van de toekomst van de sector schaden, vooral wanneer het gaat om een essentiële sector als de zorg,” voegt Xavier Brenez toe.

De Onafhankelijke Ziekenfondsen roepen de autoriteiten op om snel te handelen en met een robuust voorstel te komen, in overleg met de betrokken partijen, om desastreuze financiële en organisatorische gevolgen voor de patiënten en zorgverleners te voorkomen.

In de toekomst is een meerjarige visie, gebaseerd op gezondheidsdoelstellingen, essentieel om de duurzaamheid van ons gezondheidszorgsysteem te waarborgen.