Gezondheidsdoelstellingen: en in België?

In België zijn er verschillende initiatieven en plannen die verband houden met de verwezenlijking van gezondheidsdoelstellingen, zowel op federaal niveau (bv. het plan e-Gezondheid, het Belgisch nationaal actieplan ‘One Health’ ter bestrijding van antimicrobiële resistentie, enz.) als op regionaal niveau (bv. Brussels gezondheidsplan ‘Opgroeien en leven in goede gezondheid in Brussel’, plan ‘De Vlaming leeft gezonder in 2025’, enz.). Maar deze initiatieven waren versnipperd.
 

Afbeelding
factsheet

Met het regeerakkoord van 2020 is er een globaal kader vastgesteld om hervormingen door te voeren op basis van gezondheidsdoelstellingen, in overleg met de deelstaten en de gezondheidsactoren. Dit kader bevordert een gecoördineerd en ondersteunend beleid en is idealiter gericht op samenwerking tussen de verschillende machtsniveaus en domeinen. Het zal ook duidelijkheid en zichtbaarheid verschaffen voor de spelers en de burgers.

Het regeerakkoord ambieert een transformatie van ons gezondheidszorgstelsel, met de volgende doelstellingen:

  • tegen 2030 de ongelijkheid op gezondheidsgebied tussen de meest en de minst bevoorrechte bevolkingsgroepen met ten minste 25 % verminderen op vlak van de levensverwachting in goede gezondheid
  • het percentage vermijdbare sterfgevallen met 15 % verminderen
  • en terugkeren naar de Europese top 10 op vlak van gezonde levensjaren, en tegelijkertijd zorgen voor een zeer goede toegankelijkheid en dekking.
     

Op federale niveau vertaalt dit zich concreet in de lopende oefening voor het begrotingstraject 2022-2024 voor federale materies, die te maken hebben met de verplichte verzekering. De verschillende betrokken actoren leggen specifieke en meetbare prioritaire doelstellingen vast voor de gezondheidszorg van 2022-2024.

Meer info > Regeerakkoord_2020.pdf (belgium.be)