Hoe concretiseert zich dat in de organisatie van de gezondheidszorg?
Het is absoluut noodzakelijk om de duurzaamheid van het gezondheidssysteem te waarborgen, en tegelijkertijd te beantwoorden aan de noden van de bevolking. Omdat het zorglandschap versnipperd is, is het cruciaal om de beschikbare middelen optimaal te benutten door te focussen op gezondheidswinst voor de bevolking. Daarom moeten er dus prioriteiten voor de gezondheidszorg worden vastgesteld. Een benadering op basis van een globale visie op lange termijn, onderbouwd met gegevens en gericht op het verwezenlijken van doelstellingen die beantwoorden aan de echte behoeften van de bevolking, is essentieel.
We verwelkomen de aanstaande oprichting van de ‘Commissie gezondheidszorgdoelstellingen’ als een eerste stap in de goede richting om deze globale aanpak toe te passen. De missie van deze commissie zal erin bestaan gezondheidszorgdoelstellingen wetenschappelijk te definiëren op basis van de behoeften van de bevolking, ze te evalueren en specifieke acties uit te voeren. Deze commissie, samengesteld uit vele actoren, waaronder wetenschappers, federale overheidsdiensten, vertegenwoordigers van de deelstaten, zorgverstrekkers en verzekeringsinstellingen zoals de Onafhankelijke Ziekenfondsen, zal de coördinatie van gemeenschappelijke uitdagingen bevorderen. De aanwezigheid van de deelstaten in deze commissie zal coördinatie over dezelfde uitdagingen mogelijk maken.
Wat zijn de grootste uitdagingen voor deze commissie?
Het is essentieel dat de commissie de wetenschappelijke aspecten en de realiteit in het veld in acht neemt. Dat zal niet gemakkelijk zijn. De wetenschappelijke en operationele benaderingen moeten op elkaar afgestemd worden om een coherent beleid te kunnen uitwerken. Ook overleg zal een grote uitdaging zijn: het is cruciaal om acties te definiëren in samenwerking met de spelers in het veld zodat ze overeenstemmen met de doelstellingen voor de gezondheidszorg en ieders steun krijgen. Daarom pleiten we voor respect voor de rol van de actoren en de overlegorganen.
Wat zal de rol van de ziekenfondsen zijn in deze commissie?
De rol van de ziekenfondsen zal erin bestaan hun expertise en de noden van hun leden te delen om bij te dragen aan een globale meerjarenvisie. Als medebeheerders van het gezondheidssysteem moeten we de budgettaire haalbaarheid evalueren en helpen de acties te bepalen die de volksgezondheid vooruit zullen helpen. Wij vertegenwoordigen onze leden en waken daarbij over de kwaliteit en toegankelijkheid van de sector van de gezondheidszorg. Tot slot is het zaak om de impact van de ondernomen acties te beoordelen en ervoor te zorgen dat ze aan de doelstellingen blijven beantwoorden.
De Onafhankelijke Ziekenfondsen zetten zich volledig in voor dit nieuwe avontuur, gedreven door de overtuiging dat elke stap bijdraagt aan het opbouwen van een duurzaam project voor de gezondheid.