Organisatie van de zorg

Regeling voor patiëntenmobiliteit in de Oostkantons verlengd tot eind 2019

Sinds juli 2017 was de ‘Ostbelgien regeling’ van kracht, een systeem dat de patiëntenmobiliteit voor bepaalde Duitstalige Belgen versoepelt. Zo kunnen ze zonder al te veel administratieve rompslomp de grens over naar Duitsland voor bepaalde medische verzorging. Die regeling is nu verlengd tot eind 2019.
Afbeelding

Medische verzorging in je eigen taal

Waarom trekken patiënten uit de Duitstalige Gemeenschap naar hun oosterburen in de grensstreek voor medische verzorging? Enerzijds omdat ze zich liever in het Duits laten behandelen, anderzijds omdat het medisch aanbod op een aantal punten beperkt is in de Oostkantons. Om die grensoverschrijdende zorg te versoepelen, is er de ‘Ostbelgien regeling’, een systeem dat nu verlengd is tot 31 december 2019. 

De grote lijnen van de ‘Ostbelgien regeling’

  • Voor de meeste ambulante verzorging bij een Duitse specialist hebben Duitstalige Belgen geen toestemming nodig. Ze moeten de kosten eerst zelf betalen en achteraf een terugbetaling vragen aan hun Belgische ziekenfonds. Het gaat om terugbetalingen van 75% voor bedragen onder de 200 euro. Voor hogere bedragen gebeurt de terugbetaling aan het Belgische tarief. 
  • Voor bepaalde verzorging buiten het ziekenhuis (zoals (neuro)psychiatrie of verzorging voor kinderen en jongeren onder 18 jaar) zullen patiënten onder bepaalde voorwaarden een toestemming (formulier S2) kunnen krijgen om zich in Duitsland te laten behandelen.
  • Ook een ziekenhuisopname of een daghospitalisatie (al dan niet via de dienst spoedgevallen) komen onder bepaalde voorwaarden in aanmerking voor een toestemming met dat formulier. 

Meer info: