De Onafhankelijke Ziekenfondsen onderzochten in 2020 reeds het medicatiegebruik van thuiswonende 75-plussers. Daaruit bleek dat 4 op de 10 minstens 5 terugbetaalde geneesmiddelen chronisch gebruikten (>= 80 dagen) in 2018. Een op de tien zelfs minstens 9 geneesmiddelen. Om gepolymediceerde leden meer bewust te maken van hun geneesmiddelengebruik, en hen te oriënteren richting verschillende diensten die hen kunnen helpen bij de correcte opvolging van hun medicatiegebruik, kregen ze in 2022 een folder toegestuurd met informatie over polymedicatie.
Waarom is deze sensibilisering noodzakelijk?
Bij een juist gebruik helpen geneesmiddelen ziekten te voorkomen en de symptomen te verminderen. Maar het chronisch gebruik van meerdere geneesmiddelen kan ook bepaalde risico's met zich meebrengen, zoals meer kans op bijwerkingen of geneesmiddeleninteracties.
Er bestaan diverse diensten die ouderen kunnen helpen bij het beheren van hun geneesmiddelengebruik en het opvolgen van hun gezondheid. Via het GFD (Gedeeld Farmaceutisch Dossier) heeft elke apotheker, mits toestemming van de patiënt, inzage in de geneesmiddelen die in de afgelopen 12 maanden zijn afgeleverd. Gepolymediceerde patiënten kunnen ook gebruik maken van de dienst ‘huisapotheker’, waarbij de apotheker zorgt voor continue opvolging van de patiënt, meer bepaald door diens medicatieschema up-to-date te houden en toegankelijk te maken voor andere zorgverleners met wie er een therapeutische relatie is. Het GMD (Globaal Medisch Dossier) wordt beheerd door de huisarts en zorgt voor een betere individuele begeleiding en voor een beter overleg tussen zorgverleners door de uitwisseling van medische gegevens.
Onderzoek toont echter dat veel (oudere) personen niet volledig op de hoogte zijn van de mogelijke risico's van polymedicatie en de beschikbare diensten. Daarom werd een campagne opgezet om onze oudere leden die veel geneesmiddelen gebruiken te sensibiliseren.
Onderzoeksmethode in een notendop
Begin mei 2022 werden onder de leden van de Onafhankelijke Ziekenfondsen de 52.721 thuiswonende 75-plussers die in 2021 minstens 5 terugbetaalde geneesmiddelen chronisch (>= 80 dagen) gebruikten geïdentificeerd. De gepolymediceerde 75-plussers met een gekend e-mailadres (27.485 personen, 52,1 %) ontvingen een informatiefolder, opgesteld aan de hand van 8 veelvoorkomende vragen (zie hieronder). De inhoud van de folder werd nagelezen door de apothekersverenigingen APB en OPHACO.