- Accueil
- Hoe een zorgbudget het verschil maakt
Elk jaar betalen ongeveer 4,5 miljoen mensen in Vlaanderen 52 of 26 euro voor de Vlaamse sociale bescherming (VSB). Met die zorgpremies verbeteren ze de levenskwaliteit van meer dan 300.000 zorgbehoevende mensen in Vlaanderen. Sinds dit jaar biedt de VSB ook een tegemoetkoming voor wie een mobiliteitshulpmiddel nodig heeft.
Image
Socio-economische status speelt rol
Ongeveer 1 op de 100 jonge vrouwen tussen 14 en 20 jaar in België raakt zwanger. Gaat het om meisjes uit kwetsbare milieus? Dan is dat risico 3 keer groter. Bij meisjes van 15 jaar met de verhoogde tegemoetkoming (RVV) gaat het om 0,24%, tegenover 0,10% bij meisjes zonder RVV. Bij jonge vrouwen van 20 jaar is het verschil nog duidelijker: 6% met RVV, tegenover 2% zonder RVV.
Belang van seksuele opvoeding
En hoe zit het met de jonge vrouwen die voorgeschreven en terugbetaalde anticonceptiemiddelen gebruiken? Bij meisjes ouder dan 15 jaar zonder de verhoogde tegemoetkoming ligt dat aantal 50% hoger. Onze gegevens lijken er dus op te wijzen dat meisjes uit kwetsbare milieus minder anticonceptiemiddelen gebruiken. Daarom ijveren de Onafhankelijke Ziekenfondsen voor een goede seksuele opvoeding, mét extra aandacht voor jongeren uit kwetsbare milieus.
Meer info!
Neem een kijkje op https://www.vlaamsesocialebescherming.be/
Ontdek meer over de Zorgkas van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.