Digitalisering

20e verjaardag van het Intermutualistisch Agentschap: De digitalisering staat centraal!

Het Intermutualistisch Agentschap (IAM) viert zijn 20e verjaardag! Dit dataexpertisecentrum speelt een essentiële rol in de weg naar toegang tot kwalitatieve gezondheidzorg voor iedereen. Het verzamelt gezondheidsgegevens bij verschillende verzekeringsinstellingen, die dan geanalyseerd en bestudeerd worden om het gezondheidsbeleid te ondersteunen en verdedigen. We ontmoetten Birgit Gielen, de directrice.

Afbeelding
AIM AMI 20 ans

Wat is de rol van het IMA?

Enerzijds verzamelt het Intermutualistisch Agentschap de ziekteverzekeringsgegevens van de verschillende verzekeringsinstellingen (VI) en stelt deze ter beschikking van overheidsorganen en/of partners: het RIZIV, het Kenniscentrum (KCE), de FOD Volksgezondheid, enzovoort. Het gaat meer bepaald over alle factureringsgegevens die gebundeld zijn in één stroom. Anderzijds produceert het agentschap studies en statistieken op eigen initiatief of op verzoek van zijn partners: het kabinet van de federale minister van Volksgezondheid, onderzoekers, commissies van zorgverleners, enzovoort.

Birgit Gielen

De digitalisering staat al een tiental jaren centraal in de projecten van het agentschap, met de invoering van Atlas. Wat is Atlas juist en waarvoor dient deze tool?

Het is een grote digitale bibliotheek met daarin informatie over de sociodemografische eigenschappen en het verbruik van de gezondheidszorg in België. Het zijn dus ‘open data’ waartoe je in enkele kliks toegang hebt. Via de website kan je dan grafieken raadplegen, alsook tabellen, cartografieën voor België in haar geheel, per regio, en zelfs per wijk. Atlas biedt een antwoord op een hele reeks terugkerende vragen, zoals de prevalentie van diabetes. We merken dat onze statistieken vaak gedownload worden of gebruikt op andere websites van regio’s, gemeenten of Sciensano. En gezien het aantal vragen dat we binnenkrijgen, kunnen we afleiden dat ons platform ook werkelijk gebruikt wordt.

Heeft die tool ook beperkingen?

We kunnen niet precies weten hoe de mensen die gegevens aanwenden en hoe ze die interpreteren, maar dat is ook niet onze verantwoordelijkheid. We trachten wel de gegevens te vergezellen van wat uitleg op onze website over zeer specifieke thema’s. En voor alle statistieken zijn er metagegevens. Verder hangen we volledig af van de interpretatie door de gebruikers. Het merendeel van de gebruikers zijn wel professionals. Denk daarbij aan actoren uit de ziekenhuiswereld of zorgverleners.

Laten we even terugblikken. Wat zijn de voornaamste verwezenlijkingen van het agentschap sinds uw indiensttreding in 2015? Waar bent u het meest trots op?

We hebben een lange weg afgelegd sinds 2015. Vóór 2015 telde het agentschap 5 werknemers. Sindsdien hebben we heel wat mensen aangeworven en zo zijn we aanzienlijk gegroeid. Dit zorgde ervoor dat we bijvoorbeeld van Atlas een erkende en kwalitatieve tool konden maken. Dus Atlas en het beheer van metagegevens zijn ongetwijfeld de zaken waar ik het meest trots op ben. We hebben feeds ontwikkeld die meer dan 600 variabelen beschrijven, gebaseerd op brongegevens van facturering. Het was moeilijk op te zetten maar de inzet rechtvaardigde het volledig. Zeer nuttig waar de uiteindelijke rechthebbenden naar op zoek zijn. Zo hebben we de kennis van onze specialisten gedocumenteerd op de publieke website.

Wat zijn de grote uitdagingen waar het IAM de komende jaren voor staat?

Onze deelname aan de European Health Data Space (EHDS) is zeker een grote uitdaging. Kort samengevat, deze Europese ruimte is bedoeld om beter gebruik te maken van de gezondheidsgegevens van burgers door hen meer te betrekken bij het gebruik en beheer van hun gegevens ten behoeve van hun gezondheid, en om de gegevens beter te gebruiken voor onderzoek en innovatie. Op dat niveau moeten we ons nog verder professionaliseren en innoveren. Er zullen nieuwe regels komen en waarschijnlijk ook meer aanvragen. Het lijkt me dat we op dat vlak veel moeten investeren. En de nodige financiering vinden om dat te verwezenlijken. Verder is artificial intelligence zeker ook een grote uitdaging. Genoeg ruimte voor verbetering dus.

Welke types investeringen overweegt u?

Op korte termijn moeten we investeren in onze hardware, IT-resources, maar ook human resources. Machines kunnen niet álles ... We hebben competente mensen rondom ons nodig die de evolutie van de wetgeving opvolgen en de ‘machines’ goed onder de knie hebben. Consultancy en ondersteuning van onderzoekers is een ander aspect. Dit is des te belangrijker omdat we verwachten dat het aantal aanvragen van het Health Data Agency in de toekomst zal toenemen. Er zal dus ondersteuning moeten worden gegeven!
IMA Atlas